COMUNA

Poienarii Burchii

Aparatul administrativ

Comuna în cifre

0 ha
SUPRAFAȚĂ
0
LOCUITORI
0 ha
GOSPODĂRII
0
ȘCOLI

Primăria Poienarii Burchii informează membrii comunităţii că îşi pot achita online amenzile, impozitele și taxele locale, prin ghiseul.ro, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul institutiei. Datele de acces pentru a plăti taxe, impozite şi amenzi prin ghişeul.ro pot fi obţinute prin 2 metode,  după cum urmează:

1. Primăria Poienarii Burchii, în urma unei solicitarii făcute de dvs in acest sens.

2. Metoda online de obținere a datelor de logare. Accesati sectiunea “SOLICITĂ DATE DE ACCES” de pe prima pagina ghiseul.ro si parcurgeti etapele: “Verificare CNP”- “Validare card”- “Trimitere e-mail cu datele de logare”

Cuvântul primarului

În calitate de primar al Comunei Poienarii Burchii adresez bun venit tuturor celor ce aţi accesat acest site, în numele comunităţii acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal.

Ne dorim că pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.

Gheorghe Ion

Primarul comunei Poienarii Burchii

Compartimente

Poliția Locală

Agricol, Cadastru

Financiar - economic

Impozite și taxe

Juridic, Relații publice

Evidența populației

Asistență socială

Achiziții

Administrativ

Proiecte de investiții

Proiecte de infrastructură rutieră

Sursa finanțării

Modernizare drumuri locale în sat Ologeni și Tatarai
Fonduri Naționale
Proiecte de iluminat public

Sursa finanțării

Îmbunătățirea rețelei publice de iluminat prin montare aparate de iluminat cu eficiență energetică ridicată – tehnologie led, în comuna Poienarii Burchii.
Fonduri Europene

Avizier electronic

Ora locală

6:16 am

Mănăstirea Pissiota

Biserica este opera arhitectului Ioan Giurgea – o îmbinare armonioasă dintre stilul renaşterii italiene şi elemente bizantine specifice bisericilor din ţara noastră. Pentru împodobirea bisericii s-a făcut apel la nume celebre: Costin Petrescu (1877-1954), cel care a pictat frescele interioare ale Atheneului Român, sau Catedrala de la Alba Iulia, şi ucenicul acestuia, Gheorghe Eftimiu.

Mânăstirea Pissiota, din Comuna Poienarii Burchi, este ctitorită între anii 1928-1929 de omul de aleasă cultură, ing. Nicolae Pissiota (1860-1940) şi soţia sa Zoe Pissiota (1868-1940), pe moşia cumpărată de la familia generalului Gheorghe Angelescu (1850-1923), nume de rezonanţă în istoria războiului de la 1877. Inginerul Nicolae Pissiota, de neam macedonean, născut în Grecia şi stabilit în Muntenia, dispunea de o mare avere, care i-a permis construirea acestui frumos lăcaş de cult.

PERSONALITĂȚI LOCALE

Nicolae Grigorescu (1838 – 1907)

Nicolae Grigorescu
(1838 – 1907)

Nicolae Grigorescu este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.

La vârsta de doar zece ani, Nicolae Grigorescu a intrat ca ucenic de iconar în atelierul lui Anton Chladek pentru o perioadă de doi ani. Nicolae s-a inspirat din miniaturile executate de către maestrul său și a păstrat maniera plină de farmec, ușoară și delicată, cu acel colorit proaspăt și suav care poate fi regăsită în icoanele sale din primii ani ca și în cele realizate imediat după terminarea uceniciei de atelier.

Aceeași manieră poate să fie văzută și în lucrările de factură târzie în care artistul a ajuns la perfecțiuni ale genului. El a folosit în toate acestea stilul retoric și primitiv al primilor pictori de șevalet, încadrându-se în acest fel în stilul picturii neoclasice care era promovat de noile școli de pictură bisericească ce apăruseră în Țara Românească.

PERSONALITĂȚI LOCALE

Constantin Brâncoveanu (1654 – 1714)

Constantin Brâncoveanu
(1654 – 1714)

Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române. Mare boier, nepot de soră al domnului Șerban Cantacuzino, el a moștenit și a sporit o avere considerabilă, care consta în proprietăți imobile, bunuri mobile și sume de bani depuse în străinătate.

În timpul în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale, în urma sa rămânând un mare număr de ctitorii religioase și un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele.

În politica externă Brâncoveanu a acționat cumpătat, evitând să se poziționeze decisiv în tabăra imperială, care într-un avânt semnificativ recuperase Ungaria și Transilvania de la otomani. Și-a cumpărat bunăvoința turcilor, plătind regulat dările și vărsând sume uriașe sultanului și funcționarilor de la Constantinopol, ceea ce i-a adus supranumele de „altın bey” (română prințul aurului).

Ultima actualizare: 10:40 | 28.11.2023

Sari la conținut