COMUNA

PETROVA

COMUNA

PETROVA

COMUNA PLĂTĂREȘTI

SITE-UL OFICIAL AL COMUNEI PLĂTĂREȘTI, JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

Primăria Comunei Petrova

PRIMĂRIA PETROVA

Cuvântul primarului

În calitate de primar al Comunei Petrova adresez bun venit tuturor celor ce aţi accesat acest site, în numele comunităţii acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal.

Ne dorim că pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.

Cu stimă,

Petrovai Ion

Primarul Comunei Petrova

PRIMĂRIA PETROVA

Aparatul administrativ

Primar

Petrovai Ion

Viceprimar

Leordean Vasile

Secretar general

Rednic Ristea Gheorghe

PRIMĂRIA PETROVA

Proiecte de investiții

Obiective şi investiţii propuse a se realiza

Sursa finanțării

Proiecte de infrastructură rutieră
Modernizare rețea stradală în comuna Petrova
Fonduri Europene
Proiecte de centre culturale
Reabilitare cămin cultural comuna Petrova
Fonduri Europene
Proiecte de unități medicale
Reabilitare și modernizare centru de sănătate „Prof. Univ. Dr. Gheorghe Bilașcu”, comuna Petrova, județul Maramureș
Fonduri Naționale
COMUNA PETROVA

Comuna în cifre

0 ha
SUPRAFAȚĂ
0 ha
INTRAVILAN
0
LOCUINȚE
0
LOCUITORI
PROGNOZA METEO

Ora locală

6:30 am

CALENDARUL ORTODOX
COMUNA PETROVA

Obiective turistice

Casa Mihalca

Casa Mihalca este clasată în Lista Monumentelor Istorice, sub codul MM-II-m-B-0463. Conform LMI, casa datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Din documentarea in situ şi din coroborarea unor date bibliografice, cel mai vechi proprietar cunoscut în mod sigur al acestei case a fost Grigore (al XVI-lea) Mihalca, născut în 1906, proprietar tabular al casei din 1920-1925. Tradiţia locală orală sustine că în aceşti ani de la începutul sec. al XX-lea ar fi fost construită casa. Se poate emite ipoteza că în anii 1920-1925 a avut loc o intervenţie majoră asupra casei.

Casa este realizată din bârne masive de pin cu secţiune rectangulară, în grosime de 15-20 cm, cioplite cu barda, îmbinate la colţ în “cheutoare dreaptă”, aşezate pe o talpă de lespezi din piatră (căpătaie).

 

Casa Filipciuc-Găboreanu

Dr. Vasile Filipciuc (1885-1931) ajunsese în anul 1928, la 43 de ani, deputat al României unite, ca încununare a activităţii sale prodigioase pentru apărarea intereselor româneşti din Maramureş. Ajuns în acest stadiu al vieţii în care împlinirea profesională îi lasă loc şi pentru viaţă personală, demarează construirea unei case în satul natal Petrova, în anul 1930. O casă boierească luminoasă şi aerisită, cu patru camere mari, cu pridvor generos dar şi cu un mic demisol parţial ce respectă arhitectura tradiţională a locului. Amplasamentul casei este foarte bun, în zona centrală a localităţii dar detaşat de vuietul străzii principale, având accesul dintr-o uliţă secundară.

În timpul războiului casa a fost sechestrată de armata română şi folosita ca şi popotă. Familia a fost mutată într-o şură, în altă gospodărie. în 1944 când România întoarce armele împotriva Germaniei, casa trece în stăpânirea armatei ruse şi rămâne în această postură până în 1957 când armata rusă se retrage.

 

„Vă promit că nu voi uita pe nimeni nicicând,
pentru fărădelegi şi abuzuri,
pentru teama de a nu greşi
pentru teama ambiguă, delimitată
dictatorilor de profesie
şi de buzunar, care ne fură cuvintele …”

Proprietarii de cuvinte - Adrian Dohotaru

Ultima actualizare: 12:12 | 31.07.2023

Sari la conținut