COMUNA PESAC

SITE-UL OFICIAL AL COMUNEI PESAC, JUDEȚUL TIMIȘ

COMUNA

PLĂTĂREȘTI

Consiliul Local

Componența, Declarații de avere și interes, Rapoarte de activitate

Vezi mai mult

Compartimente

Compartimentele Primăriei Pesac, jud. Timiș

Vezi mai mult

Anunțuri

Anunțuri interes general, Vânzări terenuri, Carieră, Achiziții publice

Vezi mai mult

Primăria

Conducere, Organizare, Programe și strategii, Rapoarte și studi, ...

Vezi mai mult

PRIMĂRIA PESAC

Cuvântul primarului

În calitate de primar al Comunei Pesac adresez bun venit tuturor celor ce aţi accesat acest site, în numele comunităţii acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal.

Ne dorim că pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.

Cu stimă, Toma Cornel

Toma Cornel

Primarul Comunei Pesac

0 ha
SUPRAFAȚĂ
0
GOSPODĂRII
0
LOCUITORI
0
ȘCOALĂ
PRIMĂRIA PESAC

Aparatul administrativ

PRIMAR
VICEPRIMAR
SECRETAR GENERAL
PRIMĂRIA PESAC

Proiecte de investiții

INTERES GENERAL

Avizier electronic

PRIMĂRIA PESAC

Compartimente

CALENDARUL ORTODOX
PROGNOZA METEO

Ora locală

6:47 am

PERSONALITĂȚI LOCALE

Maria Brindea

Cea dintâi învățătoare a școlii din Pesac a fost Maria Brindea, născută Bogdan, fiică de țărani din Pesac, care s-a dăruit mai bine de trei decenii cu toată pasiunea muncii de a-i conduce pe copii în tainele învățăturii în orele dimineților, în timp ce în ceasurile după amiezelor stătea aplecată, înconjurată de fete asupra cusăturilor.
Numele acesteia este purtat cu mândrie de școala noastră începând din anul 2012.

PERSONALITĂȚI LOCALE

Constantin Brâncoveanu (1654 – 1714)

Constantin Brâncoveanu
(1654 – 1714)

Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române. Mare boier, nepot de soră al domnului Șerban Cantacuzino, el a moștenit și a sporit o avere considerabilă, care consta în proprietăți imobile, bunuri mobile și sume de bani depuse în străinătate.

În timpul în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale, în urma sa rămânând un mare număr de ctitorii religioase și un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele.

În politica externă Brâncoveanu a acționat cumpătat, evitând să se poziționeze decisiv în tabăra imperială, care într-un avânt semnificativ recuperase Ungaria și Transilvania de la otomani. Și-a cumpărat bunăvoința turcilor, plătind regulat dările și vărsând sume uriașe sultanului și funcționarilor de la Constantinopol, ceea ce i-a adus supranumele de „altın bey” (română prințul aurului).

Ultima actualizare: 15:33 | 31.10.2023

Sari la conținut